keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Lisää tarinaa nimistä...


BRAY
Bray on merenrantakaupunki Irlannissa. Sen nimi tarkoittaa mäkeä tai nousevaa maata. Bray on ollut jo pitkään suosittu turistikohde ja siellä järjestetään vuoden mittaan näyttäviä kulttuuritapahtumia. Kaupungissa sijaitsee mm. rautatieasema ja elokuvastudio. Bray Head on vuori jonka laelle on pystytetty risti.

Bray tarkoittaa myös rajamaata ja huutaa ääneen.

Nimi Brayan, joka on gaelin kieltä tarkoittaa jaloa, vahvaa ja hyveellistä.


TAI-SAN
Tai on kiinalainen pojan tai tytönnimi ja tarkoittaa äärimmäistä tai erinomaista, huomattavaa.
TAI on myös internetslangia, ja tarkoittaa "think about it".
'San' on loppuliite, joka lisätään Kiinassa ja Japanissa usein nimen perään osoittamaan kohteliaisuutta, kun puhutellaan hieman tuntematonta ja mahdollisesti korkea-arvoisempaa henkilöä.
Ei sen sijaan ole kohteliasta lisätä 'San'-loppuliitettä oman nimen perään, näin henkilö antaa itsestään ylimielisen vaikutelman.
Ehkäpä Tai-San lisää päätteen nimensä perään, jotta muut tietävät miten puhutella häntä huomaavaisesti. Joidenkin substantiivien perään voi myös liittää san-päätteen, esimerkiksi ammattinimikkeiden jälkeen, kun puhuttelee vaikkapa kirjakauppiasta.

LEX
Lex nimi tulee Alexander:ista ja Lexer:istä, jotka ovat kreikkalaista ja saksalaista alkuperää. Nimi tarkoittaa ”ihmiskunnan suojelijaa” ja soturia. Lex tarkoittaa myös yksittäistä lakia tai lakikokoelmaa. Tämä sopii hyvin Lexille, joka toimii sarjassa seriffinä.

ZANDRA
Zandra tulee nimestä ”Aleksandra”. Eli Zandran ja Lexin nimet ovat erilaisesta ulkoasusta huolimatta samaa alkuperää. Näin ollen ne myös tarkoittavat samaa, ihmiskunnan suojelijaa.  On olemassa sellainen muotisuunnittelija kuin ”Zandra Rhodes”. Zandra lausutaan ZAHN-dra, tai ZAN-drah. Sanskritissa ’Chandra’ tarkoittaa kuuta ja hohtavaa.

VED
Ved tarkoittaa tietoa tai totuutta. Se tulee nimestä Veda. Nimi on hindulaista alkuperää niin kuin Raminkin.

JAVA
Java on tunnettu ja laajalle levinnyt ohjelmointikieli, mutta nimellä on myös muita merkityksiä. Jaava on indonesiassa sijaitseva suurikokoinen trooppinen saari.
Javalle ei ole suoraa sanskrittiläistä vastinetta niin kuin monille muille Teknojen nimille. ’Javahara’ tarkoittaa jalokiveä ja ’Javin’ puolestaan hurrikaania. Molemmat ovat poikien nimiä. Ram kutsuu sarjassa Javaa hellittelevästi ”Javiksi”.

 Lisää nimiä löydät nimet sivulta.

Ei kommentteja: