lauantai 19. tammikuuta 2013

Fanitaidetta

Mitä on fanitaide? Wikipediassa se on määritelty näin:

"Fanitaide tarkoittaa taideteoksia, jotka perustuvat muiden luomiin hahmoihin tai tarinoihin. Lähteenä voidaan käyttää lähes mitä tahansa populaarikulttuurista lähdettä: esimerkiksi elokuvia, televisiosarjoja, sarjakuvia tai kirjallisuutta. Tekijät ovat yleensä alkuperäistuotteen faneja. Fanitaide on yleensä harrastelijoiden tekemää, eikä sitä käytetä kaupallisesti. Yleistä on kuitenkin taiteen julkaiseminen internetissä. Yleisiä fanitaiteen muotoja ovat piirrokset, maalaukset ja videotaide."

Klaani  on ilmiö, joka on pysynyt "hengissä" näinkin monta vuotta paljolti uskollisten fanien ja heidän luomansa fanitaiteen kautta. Kun sarjan kuudes kausi yllättäen peruutettiin, eivät fanit tyytyneet tähän, vaan jatkoivat omatoimisesti tarinaa ja keksivät sarjalle uusia hahmoja ja tapahtumia. Klaani eli fanien videoissa, piirroksissa ja tarinoissa. Paljolti varmasti tämän takia Cloud 9 ja Klaanin tekijätiimi päättivät lopulta "tehdä uuden tulemisen" ja Klaanin tarina on saanut nyt jatkoa kirjan muodossa. Virallinen taho on aktivoitunut, järjestänyt facebookissa chatteja sarjan näyttelijöiden kanssa ja pistänyt sarjan fanituotteita jälleen myyntiin. Tätä tuskin olisi tapahtunut, jos fanit eivät olisi olleet näin uskollisia ja pitäneet sarjaa pinnalla.

The Tribe - Klaaniin on pyritty keräämään mahdollisimman paljon myös fanien teoksia esille. Pääset sivuston fanitaidetta esittelevään osioon tästä. Sieltä löytyy piirroksia, blendejä, dollzeja, fanfictioneita ja kuvamanipulaatioita. Tekijöinä ovat sivuston ylläpitäjät (entiset ja nykyiset), kävijät ja foorumin käyttäjät. Yllä pari minun tekemääni blendiä.

Pitän itse erityisen paljon juuri kuvanmuokkaamisesta ja kuvien yhdistelystä tietokoneella. Sen takia tykkäänkin osallistua fanitaiteen tekoon nimenomaan blendaten ja tietnekin myös sivuston ulkoasujatehden. Olen tehnyt lisäksi mm. muutamia piirorksia ja dollzeja. Fanfictionien kirjoittaminen on ollut jo pitkäaikainen haaveeni, mutta siinä en ole päässyt vielä kovin pitkälle. Kaksi kirjoittamaani tarinaa löytyy tällä hetkellä sivustoltamme ja toinen niistä on jatkotarina, jota olisi tarkoitus jatkaa. Valitettavasti siihen ei ole löytnyt vähään aikaan aikaa, mutta ehkä näin juhlavuoden kunniaksi otan itseäni niskasta kiinni ja julkaisen vähän jatkoa? :)Myös median puolelta löytyy paljon juttuja, joita itse laskisin myös fanitaiteeksi. Esimerkiksi icoja ja allekirjoituskuvia, mutta myös taustakuvia ja kirjanmerkkejä. Yllä muutama esimerkki minun tekemistäni kirjanmerkkipohjista. Sivulle on helppo ohje, miten näistä voi askarrella itselleen oman kirjanmerkin. Ja tottakai ohjetta voi soveltaa haluamallaan tavalla.

Fanitaide voi tietenkin olla paljon muutakin. Itse ainakin olen joskus kokeillut klaanimaista meikkiä ja jopa pukeutunut joksikin sarjan hahmoksi. Viime jouluhaasteeseen (johon tuli muitakin hienoja fanitöitä, käykää katsomassa!) ja tein itselleni Klaanin inspiroimana lakkauksen kynsiini. Eräänlainen fanitaiteen muoto siis kai sekin. :)

2 kommenttia:

Katharine Ttk kirjoitti...

Ihana koonti siitä, mitä fanitaide kaiken kaikkiaan on :)

Niniane kirjoitti...

Kiva että tykkäsit!