tiistai 1. tammikuuta 2013

Laura Wilson viettää synttäreitä!

Laura Wilson viettää tänään synttäreitään. Hän näyttelee Mayta sarjassa.

Ehkä joku on joskus pohtinut, miksi Lauran näyttelemä hahmo on nimeltänsä juuri May, eikä vaikka April? Selvitän tässä mitä merkityksiä nimen takaa löytyy.

Ilmeisimmin May tarkoittaa toukokuuta. Pohjoisella pallonpuoliskolla on muinaisajoista lähtien vietetty May dayta, eli kevätkarkeloita toukokuun 1. päivänä. Se on lomapäivä monissa maissa, Suomessakin vietetään silloin vappua. May tarkoittaa enganninkielessä myös "voida, saattaa". Maysta ei aina oikein tiedä mitä odottaa.  Hän on ajautunut monta kertaa turhamaisuuttaan tai muuten hätiköidysti väärään jengiin. May on sisimmässään epävarma ja ailahtelevainen ja tuntee itsensä välillä ulkopuoliseksi ilman mitään varsinaista syytä.

'Mayday' on kansainvälinen puheradioliikenteessä käytettävä hätämerkki, jota esimerkiksi laivat ja lentokoneet käyttävät joutuessaan hätätilaan, jossa ne tarvitsevat pikaista apua. Se toistetaan useampaan kertaan ja sen jälkeen seuraa varsinainen hätäviesti. Mayday-sana juontaa juurensa ranskan kielen sanonnasta "(venez) m'aider", joka tarkoittaa "(tulkaa) auttamaan minua”, ja viesti on siitä muotoiltu sopivammaksi englanninkieleen.

May-nimi voi viitata myös Maya-intiaaneihin, sillä Mayhan tunnetaan toisaalta vahvana selviytyjäluonteena. Hän kantaa lanteillaan myös unisiepparivyötä, mikä viittaa hengellisyyteen. Mayat tunnetaan atsteekkien ja inkojen ohella yhtenä Amerikan merkittävimpänä alkuperäiskansana. Mayoja elää yhä Meksikon eteläosissa ja Keski-Amerikan pohjoisosissa. Heidän kulttuurinsa tunnetaan erityisesti mahtavista rauniokaupungeista. Mayojen taide oli hyvin korkeatasoista, heillä oli oma kirjoitusjärjestelmä. He olivat myös kiinnostuneita tähtitieteestä ja laativat tarkkoja kalentereita. Uskonto oli tärkeä mayoille, joiden johtajia pidettiin jumalten jälkeläisinä. Mayojen ylimystö harjoitti pyramiditemppelissään muun muassa erilaisia uhrirituaaleja, joissa uhrattiin myös ihmisiä. Mayat olivat kuitenkin monella tapaa alkukantainen kansa verrattuna esimerkiksi roomalaiseen kulttuuriin. Maya-kansat olivat sotaisia ja riitelivät keskenään mikä koitui monesti niiden tuhoksi.

Ei kommentteja: