keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Waitangi dayTänään 6.2 on Uudessa-Seelannissa vapaapäivä. Vietetään yhtä vuoden tärkeimmistä juhlapäivistä "Waitangipäivää". Kirjoitin siitä viime vuoden joulukalenterin itsenäisyyspäiväluukkuun
juttua. Muistellaampa tänään vielä mieleen juhlapäivän viettoa.

Tänään on uudenseelannin kansallispäivä jota juhlitaan Waitangin  sopimuksen kirjoittamisen muistoksi (1840). Se kirjoitettiin maoripäällikköjen ja Britannian hallituksen välillä.

Juhlapäivä on kansallishenkisyydestään huolimatta hyvin erinlainen kuin esim Suomessa vietettävä itsenäisyyspäivä, eikä sen viettäminen ei ole aina sujunut pelkästään positiivisessa hengessä. Tätä päivää on alettu viettää kansallispäivänä vasta vuodesta 1971, ja vaikka suurelta osalta tämä juhlapäivän vietto on sujunut rauhallisissa merkeissä niin maorit ovat myös huomanneet, että tämä on otollinen aika mielenosoituksille, joita onkin järjestetty vuosien mittaan. Mielenosoituksissa maorit ovat vaatineet heille kuuluvia maa-aloja itselleen.

Perinteisiin Waitangi-päivänä kuuluu, että maorit ja eurooppalaiset pitävät puheita, on laivasto- ja merivoimien tervehdys... Waitangin aikaan järjestetään myös kolmepäiväinen festivaali, johon kuuluu musiikkia, tanssia, ruokaa ja perinteistä Maori kulttuuria tehdään tunnetuksi.

Ympäri maata järjestetään kaikenlaista juhlapäivään liittyvää tapahtumaa rodeoista urheilutapahtumiin ja hupimielisiin juustonpyöritys kilpailuihin.

Aucklandin Okahu Bayssa klassiset purjeelliset jahdit, waka-kanootit ja muut senaikaiset veneet saapuvat satamaan jossa ne otetaan vastaan maorilaisin tervetulotoivotuksin. Täällä Aucklandin maoripäälliköt kutsuivat kuvernööri Hobsonin perustamaan kaupunkia vuonna 1841.

Pääkaupungissa Wellingtonissa sijaitsevassa Waitangi-puistossa monien kulttuurien edustajat ovat järjestäneet vedenrajassa ohjelmaa, johon kuuluu taidetta, käsitöitä ja ruokia. Tapahtumalla kunnioitetaan Uuden-Seelannin monikulttuurisuutta.

Geotermiseen Rotoruan kaupunkiin on pystytetty ”elävä kylä”. Sen puitteissa pyritään tekemään maorikulttuuria tunnetuksi osallistujille mm ruuan, käsitöiden, maorilaisen lääketieteen, paikallislegendojen ja historian muodossa.

Jo Uudenseelannin vaakunassa korostuu, että heimotaustaiset ja eurooppalaiset kansat elävät maassa rinta rinnan ja kannattelevat valtiota; tätä teemaa Waitangi-päivän ohjelmassa halutaan korostaa.

Videoita netissä:

kanoottiseremonia
Maorien sota-tanssi
Levottomuuksia 2012

***

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusi-seelanti
http://www.newzealand.com

Kuvat:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusi-seelanti
http://www.newzealand.com
http://www.nzhistory.net.nz/politics/treaty/the-treaty-in-brief

Ei kommentteja: