perjantai 4. huhtikuuta 2014

Mega parodia

Abadeo foorumin jäsen Sifera on ahkeroinut Mega aiheisen parodiavideosarjan.Pääset katsomaan videot Abadeon viralliselta YouTube kanavalta: Osa I, Osa II, Osa III, Osa IV, Osa V, Osa VI, Osa VII, Osa VIII, Osa IX ja Osa X.

Sifera kertoo kokemuksistaan videoiden ja kuvien muokkauksesta:

"Ensimmäinen video on valmistunut 4.8.2009 ja viimeinen 12.3.2014. Alkuun ajattelin tehdä vain 2-3 tekstitettyä osaa. Vähitellen olin haalinut itselleni lisää materiaalia ja ideoita pursusi ovista ja ikkunoista. Sitä mukaan, kun muokkasin osia, mieleeni tuli lisää ideoita ja kirjoitin niitä paperille muistiin. Jotkin ideat jäivät käyttämättä sopivien videoiden puuttuessa. Suurin osa teksteistä syntyi kuitenkin spontaanisti, kun selasin jaksoja katsoen niitä äänettömänä. Halusin nyt vihdoinkin päättää tämän projektin, sillä tuntui ettei tälle meinaa enää löytyä aikaa. Tahdoin kuitenkin tälle hienon ja palkitsevan lopetusjakson. Tästä tuli huomattavasti edeltäviä pidempi osa, mutta se oli tarpeellista. Tuntuu hyvältä, kun sain tämän projektin päätökseen, sillä en mielelläni jätä mitään kesken. On ollut kivaa tehdä tätä projektia, erityisesti sanoittaa vuorosanoja ja yhdistää sopivaa musiikkia. Olen välillä itsekin nauranut silmät vuotaen, kun olen pistänyt hahmot sanomaan mitä sattuu. Pari kertaa olen peruuttanut jonkin lauseen, kun se on mennyt ihan överiksi. Haluaisin korostaa, että Mega -projektissani on kyse videoiden muokkaamisesta, ei tekemisestä. En siis omista käyttämiäni videoita tai musiikkia. Olen vain lainannut niitä tehdäkseni hauskaa hupia katsottavaksi.

Alkuun osat olivat vakavahenkisiä, mutta myöhemmin muuttuivat kunnon komediaksi. Suurimmalla osalla hahmoista on tässä projektissa erilainen luonne kuin sarjassa. Lainasin vain hahmojen ulkonäön ja kohtauksia sarjasta. Totuin nopeasti hahmojen uuteen luonteeseen ja näin ollen oli helppo keksiä heille omanlaisia vuorosanoja. Kohtauksissa mukailin tilanteen tunnelmaa, joten tein teksityksestä sen mukaista. Yritin myös tekstittää tilanteet yhtä lyhyeksi tai pitkäksi kuin hahmot avasivat suutaan. Toisinaan oli pakko kirjoittaa pidemmin, jotta sain kirjoitettua kaiken oleellisen. Aina tekstitys ei ehtinyt olla näkyvissä niin kauan, että sen ehtisi rauhassa lukea. Toisinaan oli pakko pitää näkyvillä kaksia vuorosanoja samanaikaisesti. Sitä ei voinut tehdä ohjelmalla näppärästi niin, että ensimmäinen lause jäisi näkyville toisen lauseen tullessa näkyville. Se vaati melkoisen vaivan, että sain laitettua ne niin ja sen takia tein sitä vain harvoin. Sanoisin, että kun olen itse viettänyt tunteja, ehkä jopa yhtä kohtausta muokatessa ja tekstittäessä, niin sitä tulee sokeaksi sille. Itse kun muistan ulkoa hahmojen lausahdukset ja osaan niitä näin ollen jo odottaa, niin en ole aina osannut huomioida, etteivät muut välttämättä ehdi niitä lukea. Tässä on sekin haaste, että koska hahmot eivät puhu ääneen, katsoja ei voi lisäksi myös kuunnella hahmojen puhetta lukemisen tueksi. Neuvoisinkin, että video kannattaa välillä pysäyttää, että ehtii lukea. Niin minäkin teen joskus. Nimittäin vaikka olen yrittänyt pitää tekstit näkyvissä mahdollisimman pitkään, niin tilanteet ja tunteet etenevät niin nopeasti, että tekstitysten on pakko pysyä niissä mukana.

Ensimmäisessä osassa Mega deletoi monta klaanitoveriaan. Myöhemmin tämä asetti haasteita videopätkien valitsemiseen ja muokkaamiseen, koska kuolleita hahmoja ei tietenkään saanut esiintyä niissä. Toisaalta sen johdosta käytin enemmän kekseliäisyyttä. Monet tekemäni muokkaukset ovat vaatineet kekseliäsyyttä. En ole siis voinut tehdä kaikkea nopealla klikkauksella jostakin efekti -valikosta ja tietokone on tehnyt kaiken näppärästi puolestani. Ei todellakaan. Jotkut erikoisuudet ovat siis itsetekemiäni, melkoisella vaivalla yleensä. Olen käyttänyt useita eri ohjelmia tehdessäni tätä projektia. Käytin kahta videon muokkausohjelmaa, musiikin muokkausohjelmaa sekä kuvankäsittelyä. Ensimmäisissä osissa käytin Windows Movie Makeria. Se oli periaatteessa hyvä ohjelma, jossa oli paljon mahdollisuuksia ja ohjelmaa oli helppo oppia käyttämään. Sen käytön teki haasteelliseksi se, että ohjelmassa oli paljon virheitä, jotka jatkuvasti hankaloittivat ja hidastivat tekemistä. Sen ohjelman käyttäminen oli hirveän turhauttavaa, mutta ei ollut mitään muutakaan ohjelmaa tilalle. Kun ostin uuden tietokoneen, en voinut enää käyttää tätä ohjelmaa, koska se oli liian vanha uudelle käyttöjärjestelmälleni. Tietokoneella oli valmiiksi Windows Live Elokuvatyökalu. Tässä ohjelmassa ei ole kaikkia efektejä, joita olin tottunut käyttämään. Ohjelma toimi kuitenkin alkuun huomattavasti paremmin kuin edellinen. Myöhemmin tämänkin ohjelman kanssa alkoi olemaan ongelmia. Ongelma esiintyi ainoastaan Klaani-tiedostoja käytettäessä. Syytä on vaikeaa sanoa, mutta tämäkin ongelma hidasti videon muokkausta suunnattomasti. Viimeisessä osassa käytin myös netistä löytämääni, uudempaa versiota Movie Makerista. Siinäkin on pari efektiä, joita ei Elokuvatyökalusta löydy.

Videon muokkausohjelmien lisäksi käytin musiikin muokkausohjelmaa ja kuvankäsittelyä. Musiikkikappaleet olen yleensä valinnut viimeisenä tai jos mieleen on tullut jokin tietty jo aiemmin, olen sen ohjelmaan liittänyt tai kirjoittanut muistiin. Kappaleet on kuitenkin sovitettava alusta alkaen, niitä ei voi siis lisäillä sinne sun tänne. Olen myös yrittänyt saada vierekkäiset kappaleet sopimaan toisiinsa, vaikka ne olisivat erilaisia. Kappaleen pitää korostaa tilannetta ja sen tunnelmaa, mutta se ei saa viedä huomiota liikaa. Sen takia olen harvemmin käyttänyt laulettuja kappaleita, enkä ollenkaan suomenkielisiä, jotta suomenkielisen tekstin lukeminen olisi helpompaa. Olen muokannut kappaleita Audacity -ohjelmalla mm. leikellyt, hiljentänyt, hidastanut, nopeuttanut, muunnellut lauluääntä, yhdistänyt kaksi kappaletta tai ääniefektejä päällekäin. Yleensä jos nopeuttaa laulettua kappaletta, laulajan ääni kuulostaa ylivilkkaalta oravalta. Tällä ohjelmalla olen kuitenkin onnistunut nopeuttamaan kappaletta niin, että lauluääni on säilynyt tunnistettavana. Yhdessä osassa Megan kanssa soi 'Sexyback' -kappale. Toisessa osassa sama kappale soi Mayn kanssa, mutta sitä on muunneltu. Lauluääni on muunneltu femiiniseksi, jotta se sopisi myös Maylle. Olen aina videon lopussa ilmoittanut ne kappaleet, joita olen käyttänyt. Minusta ne on hyvä kertoa siksikin, että monet kuulevat jonkin kappaleen ensimmäistä kertaa ja haluavat löytää sen netistä. On ollut jännittävää valita kappaleita videoihin. Koska Teknot klaani, erityisesti Mega, on suuressa roolissa tässä projektissa, on ollut luonnollista käyttää konemusiikkia. Se onkin lempimusaani ja olen mielelläni antanut sitä kuunneltavaksi muillekin. Konemusiikki ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta se sopii tähän projektiin. Pidän konemusiikista, koska se on yleensä voimakasta ja voimaannuttavaa. Joihinkin koomisiin tilanteisiin valitsin pirteämpiä kappaleita. Yleensä kuuntelin useampaa kappaletta, ennen kuin löysin tilanteeseen sopivan kappaleen.

Kuvankäsittelyohjelmana olen käyttänyt jo monta vuotta Jasc Paint Shop Pro:ta. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että vaikka olisin itse tehnyt hyvää työtä kuvankäsittelyssä, niin videolla se ei välttämättä näytä yhtä hyvältä. Klaanista ei oikein löydy suuria ja hyvälaatuisia kuvia. Kun pienen muokatun kuvan sitten liittää videon muokkausohjelmaan, niin kuvan laatu kärsii merkittävästi. Yhdessä osassa teknotalolla nähdään skandaalivideo Tai Sanin ja Sladen puuhista. Tässä videossa on tarkoituksella huonolaatuiseksi tehty kuvanmuokkaus. Tietenkin yleensä, jos joudun liittämään eri pään toiseen vartaloon, niin yritän muokata ihonvärin samanlaiseksi ja mittasuhteet samaksi. Mutta tässä videossa halusin tahallani tehdä todella epäuskottavan ja hassun kuvan, jonka Mega uskoi täydestä, vaikka on olevinaan tietokonenero.

Toivoisin tietenkin kommentteja muokkaamistani videoista. Joistakin osista olenkin jo aiemmin saanut palautetta. Kuulisin mielelläni kommentteja tekstityksestäni, juonesta ja kappalevalinnoistani. En kaipaa huomautuksia teknisistä virheistä, sillä monet niistä ovat omassa tiedossani. Joillekin virheistä en voinut mitään, mutta joidenkin korjaaminen olisi ollut liian vaivalloista jo muutenkin niin ongelmaisen ohjelman kanssa. Siksi olen antanut itselleni armoa ja hyväksynyt tuotokseni. Olen kuitenkin tehnyt näitä videoita ihan harrastuksena ja sen takia olen yrittänyt säilyttää motivaation koko projektin ajan. En ole tästä rahallista palkkaa saanut, mutta toivoisin, että hyvityksenä saisin kannustusta ja kiinnostusta videoiden positiivisiin asioihin. Kannustan ja toivon itsekin, että myös muut innostuvat videoiden muokkaamisesta, koska se on palkitseva harrastus. Kaikkia videoita ei ole pakko julkaista, vaan henkilökohtaiset videot voi hyvin säilyttää omalla koneellaan ja näyttää vain harvoille valituille."

Ei kommentteja: